Bilförsäkring i Trestad

Bilen är bland det dyrbaraste man äger. Inte bara på grund av det ekonomiska värdet, utan också på grund av att många är väldigt beroende av sin bil för att till exempel kunna ta sig till arbetet eller om man bor långt ifrån kollektivtrafiken. Numera finns det en mängd olika bilar och modeller att välja mellan, och allt fler väljer mer klimatsmarta bilar som går på el eller som är så kallade hybrider. Oavsett vilken typ av bil man har, eller vilket syfte den tjänar, så är det helt enkelt en ägodel som många garanterat är väldigt rädd om. Att köpa ny bil är roligt och spännande, oavsett om bilen är helt ny eller om den är begagnad. Ofta har man gått och spanat in bilen man ska köpa ett bra tag, och kanske letat runt ett tag bland olika återförsäljare.

 

För att vara på den säkra sidan ifall att någonting skulle hända bilen, om man exempelvis råkar ut för en olycka eller om någon stjäl bilen, så är det därför mycket viktigt att man tecknar en bilförsäkring. Här nedan går vi igenom skillnaden på halv- och helförsäkring.

 

Halv- eller helförsäkring

Bilförsäkringar delas in i två olika kategorier: halvförsäkring och helförsäkring. I båda ingår trafikförsäkringen, vilken är obligatorisk. Den andra delen i en halvförsäkring är den så kallade delkaskoförsäkringen. Delkaskoförsäkringen skyddar egendom, vilket i bilens fall alltså gäller egendom som finns på eller i bilen. Utöver trafikförsäkring så inkluderar denna typ av försäkring även brandförsäkring, stöldförsäkring, maskinförsäkring, glasförsäkring, räddningsförsäkring samt rättsskyddsförsäkring. Den största skillnaden mellan en halvförsäkring och en helförsäkring på bilen är att en helförsäkring också täcker olyckor som man själv har orsakat. I helförsäkringen ingår nämligen en vagnskadeförsäkring. Om man köper en sprillans ny bil så ingår alltid en vagnskadegaranti vilken gäller de första tre åren. Om man saknar en sådan garanti så måste man teckna en helförsäkring för att ta del av vagnskadeförsäkringen. Till både halv- och helförsäkringen kan man naturligtvis köpa tillval till sin försäkring, så som vägassistans och självriskreduktion.

 

Teckna en bilförsäkring

Man kan antingen teckna sin bilförsäkring direkt med ett försäkringsbolag som man valt själv, eller så lam man vända sig till sin bilhandlare som många gånger erbjuder försäkringar för just ditt bilmärke. En bilförsäkring brukar generellt gälla upp till ett år, varefter man kan teckna en ny försäkring med annat försäkringsbolag om man vill.