Ryggbesvär är en hälsosjukdom i Sverige och beror mycket på stillasittande på jobbet. Många av oss arbetar vid en skärm och har inte ens tillgång till höj- och sänkbara skrivbord. Detta resulterar tyvärr i dålig ergonomi som i sin tur utlöser ryggskott, axelvärk och nackspärr. Med hjälp av kiropraktik kan du dock få hjälp med besvären. Kiropraktik är en gammal hälsokonst som funnits i över tvåhundra år. Det är en läkekonst som fokuserar på hela kroppen men också på kosten och motionen. Det är läran av att allt hänger ihop när det kommer till välbefinnandet.
Kiropraktikerns redskap
En kiropraktor använder sina händer som redskap under behandlingen. Vanligtvis känner personen igenom ryggraden, lederna och musklerna för att hitta vart problemet ligger. Kiropraktorn kan trycka, dra och stretcha ut leder för att återskapa muskelapparaten igen. Ibland när man besöker en kiropraktor kan det uppstå högljudda knak och ljud som kan låta obehagligt, detta är dock inte benen eller skelettet som ljuder utan ett tryckförändringsfenomen.
Vem besöker kiropraktorn?
Kiropraktik är bra för alla människor, oavsett ålder. För den som har ont i muskler, leder eller axlar kan kiropraktik vara väldigt hjälpsamt. Ofta är det bra att besöka kiropraktorn flera gånger som en del av en behandling. Eftersom leder, muskler och nerver hänger ihop kan du få mycket bra hjälp genom kiropraktik om du exempelvis skulle ha en nerv i kläm eller liknande.
Kiropraktorn kan även ge bra rådgivning om andra delar som kan vara bra i återhämtningsprocessen, exempelvis rekommendera fysisk aktivitet eller att du besöker sjukgymnast i samband med behandlingen. Även om det kan vara obehagligt när det knakar och låter under behandlingen behöver du inte vara orolig. Det är ovanligt att det gör ont under ett kiropraktorbesök. Om du besöker din närmsta vårdcentral med dina besvär kan du få en remiss till en kiropraktor. Dock får du räkna med att väntetiden är relativt lång. Det brukar oftast vara smidigare att besöka en privat klinik så att du så snabbt som möjligt får hjälp med dina besvär. Förutom kiropraktik kan du även få bra hjälp genom massage, osteopati och naprapati.